SocieteitAanDeMaas2

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Inleiding
De KRZV De Maas biedt volwassen leden graag de mogelijkheid om te leren roeien. Roei-instructie aan volwassenen wordt gegeven door een groep enthousiaste vrijwilligers, onder verantwoordelijkheid van de Opleidingscommissie Roeien. Alle instructeurs zijn ervaren roeiers, veelal in het bezit van het KNRB-certificaat Roei-instructeur 2 of Roei-instructeur 3.

De basis-roeiopleiding voor volwassenen vindt plaats van eind maart tot en met juni.
Vervolgens zijn er drie facultatieve onderdelen:

  1. skiffen (dit onderdeel duurt vijf tot zes weken en wordt voor de nieuwe roeiers na de basiscursus gegeven)
  2. rivierroeien (vijfmaal per cursist in augustus/september)
  3. boordroeien (najaar).

Basisinstructie
Van maart tot en met begin juni wordt op de Rottelocatie aan het Prinsenmolenpad 93 roeiles gegeven in C–materiaal. In deze periode leer je de basisbeginselen van het roeien en het sturen. Ook wordt aandacht besteed aan de theoretische aspecten, waaronder techniek, veiligheid en de vaarregels.

De theorie staat in de Handleiding voor afroeiers. Hierin staat de stof voor het theorie-examen. Halverwege de cursus wordt deze afgenomen. De basisinstructie wordt afgesloten met een praktijkexamen. Als je beide examens haalt mag je zelfstandig in C-materiaal roeien.

Goed leren roeien kost tijd; je moet er rekening mee houden dat je tweemaal per week (in de avond of in het weekend) les hebt.
Verder zijn er drie (verplichte) avonden waar algemene introductie, theorie, het theorie-examen en een introductie rivierroeien centraal staan, maar waar ook gezelligheid en het verenigingsleven een belangrijke rol spelen. De data van deze avonden worden later bekend gemaakt.

prinsemolenpad
Prinsemolenpad
Roeiclinic
op de ergometer
C boot
C boot
Afroeiexamen01
schriftelijk examen
Afroeiexamen02
geslaagd voor
het afroeiexamen!
Loodssleutel
hier gaat het om:
de loodssleutel!

Skiffinstructie
Na het succesvol afsluiten van de basisinstructie is er meteen daarna de mogelijkheid om gedurende vijf weken te leren roeien in de gladde skiff. Dit onderdeel van de opleiding is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Roeien in een skiff is niet alleen heel leuk, maar ook erg goed voor je roeitechniek. Ook de skiffinstructie wordt afgesloten met een praktijkexamen. Als je dat examen haalt mag je zelfstandig in gladde skiffs roeien.

  Skiffs
na het skiffen
 

Rivierroeien
Voor iedereen geldt dat er een kennismakingsavond rivierroeien is op de Roeiloods aan de Plantagelaan 3 bij de Nieuwe Maas. Daar maak je kennis met het roeien op stromend water. Voor degenen die hun kennismaking met het rivierroeien willen verdiepen wordt er een cursus georganiseerd in augustus/september. Een onderdeel van het roeien op de rivier betreft ook coastalroeien met de eigen Liteboat. Voor deze vervolgcursus worden aparte afspraken gemaakt. Verdere informatie hierover wordt later gegeven.

oude plantage 2022 afroeien 01 2022 afroeien 02 2022 afroeien 03 2022 afroeien 04
foto's 3 en 4 (c) Ellen de Monchy

Boordroeien
Voor degenen die willen kennismaken met boordroeien wordt op vijf zondagen vanaf eind oktober een cursus boordroeien georganiseerd.
Na een uitleg van de verschillen tussen scull- en boordroeien en kort uitproberen in de “bak” op de hoek van het vlot, gaan we met de enthousiaste gegadigden de boordboot in om het gehoorde en getoonde in praktijk te brengen.
Sinds het opzetten van deze cursus hebben de nieuwe roeiers ontdekt dat roeien bij regen en kou ook mogelijk is. Na deze kennismaking hebben ze een aardig beeld van het boordroeien gekregen en zijn de eerste ploegen voor het boordroeien gevormd.

Gezondheid
De instructieperiode is intensief; je bent tweemaal per week aan het sporten. Als je wilt gaan roeien is het belangrijk dat je over een behoorlijke basisconditie beschikt, je een goede gezondheid hebt én dat je in staat bent te zwemmen met kleding aan. Indien je langere tijd niet gesport hebt, adviseren wij je dringend om vooraf advies te vragen aan je huisarts en/of een sportmedisch onderzoek te ondergaan.

Aansprakelijkheid
Deelname aan de roeiopleiding is voor eigen risico. KRZV De Maas en de aan de vereniging verbonden bestuursleden, werknemers, instructeurs en andere leden en vrijwilligers, zijn niet aansprakelijkheid voor door een cursist geleden (letsel)schade.

Inschrijven roeiopleiding
Inschrijving loopt via het secretariaat (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.). Inschrijving is alleen mogelijk indien u (kennismakings-) lid bent. We hanteren volgorde van aanmeldingsdatum.
Belangrijke data in dit nieuwe cursusjaar ontvangt u bij de bevestiging van plaatsing.

 Eten en Veiligheid01 Eten en Veiligheid02  Eten en Veiligheid03   Eten en Veiligheid04
    Eten en veiligheidsinstructie