SocieteitAanDeMaas2

<< Over Wedstrijdzeilen bij De Maas>>
<< ...meer over Wedstrijdzeilen bij De Maas>

 • 201711Afbeelding1Het ROST heeft in 2017 een geweldig debuut jaar gehad.

  Vanaf de doop tijdens de Van Uden Reco Regatta steeg het ROST boven zichzelf uit: Line Honours in de Vuurschepen Race, 1e plaats tijdens de North Sea Race, Nederlands Kampioen ORC bij de North Sea Regatta, tot de klapper, de Fastnet Race 2017, 19e overall en 6e in IRC Zero (met o.a. alle Volvo Ocean Race boten op dezelfde startlijn!).

  Voor 2018 gaat ROST schipper Gerd-Jan Poortman zoals aangekondigd opnieuw selecteren voor het basis team. Ieder jaar krijgt iedereen zo een kans om deel uit te maken van dit fantastische team. Poortman kijkt met name naar de zeil cv., de level of commitment, drive en lerend vermogen.

  Daarnaast is er ook plek voor zeilers in het ‘reserve’ team, die kunnen meevaren tijdens deliveries en prachtige sponsor events, zoals in 2017 de Cowes St. Malo Race (2e plaats!) en de altijd fantastische Cowes Week!

  ROST INFO:
  Hoofddoel:
  Gedurende drie tot vijf jaar een volgende generatie Rotterdamse zeiltalenten enthousiasmeren en klaarstomen voor de Volvo Ocean Race 2020-21 en het offshore-zeilen in het algemeen.
  Voor 2018 staat deelname aan de ORC & IRC World Championships in Scheveningen op de kalender en in 2019 moet dan gepiekt gaan worden met een gooi naar de winst in de Fastnet Race 2019.

  201711Afbeelding2

  Subdoelen:

  • Enthousiasmeren van alle Maasleden (jong en oud) voor het zeilen in het algemeen.
  • Enthousiasmeren van andere Rotterdamse zeilverenigingen en zeilers om de verbondenheid onder zeilers uit de Maasstad te bevorderen.
  • Enthousiasmeren van het bedrijfsleven, met name in de regio Rijnmond, en de kracht van het zeilen als een schone, moderne, spectaculaire teamsport, en daarmee marketing tool te etaleren.
  ZEILTEAM:
  Schipper: Gerd-Jan Poortman
  Rotterdamse zeilverenigingen  
  lid van Stichting World Port Sail (‘WPS’): 4 posities
  KR&ZV De Maas: 10 posities

  DEELNAME:
  Alle leden van bovengenoemde clubs tussen de 17 en 30 jaar oud kunnen meedingen naar een plek in het basis team. Kandidaten dienen voor 15 november 2017 hun motivatiebrief en zeil-CV in bijgevoegde format (zie bijlage) op te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Uit alle inzendingen zal schipper Poortman zijn basisteam selecteren, inclusief een aantal reserves.
  In principe varen de basis teamleden alle top events (zie kalender), maar de schipper kan te allen tijde de samenstelling wijzigen in het belang van het team. Tijdens overige events en deliveries zullen reserve teamleden en andere belangstellenden ook de kans krijgen om mee te varen.

  BOOT:
  Het ROST heeft de beschikking over ‘de Van Uden’, een Ker 46. Een modern jacht: snel, safe en goed onder IRC- en ORC-rating. De Ker is een uitdagende boot, maar ook goed te varen met mensen die nog geen of weinig offshore-ervaring hebben. De Van Uden is een hardcore racer, een bewezen winnaar en zeer compleet. Met een professional als Gerd-Jan Poortman en een enthousiast team zal de 46 voet lange carbon racer optimaal getuned en onderhouden worden, waarmee de kans op goede resultaten groot blijft.

  201711Afbeelding3

  KALENDER 2018:
  De top events waar het ROST in ieder geval aan zal deelnemen zijn:

  • IJspegel Wedstrijden
   Najaar en voorjaar zie www.jachtclubscheveningen.com/ijspegel
  • Van Uden Reco Regatta:
   21 en 22 april
  • North Sea Regatta:
   08 mei - Vuurschepen race; +/- 140 NM (offshore)
   10 mei - North Sea Race; +/- 170 NM (offshore)
   18 t/m 20 mei - North Sea Regatta - inshore
  • ORC/IRC worlds Scheveningen
   12 t/m 22 Juli
  • Breskens Sailing Week
   24 t/m 26 augustis

  OPTIONEEL (In overleg met sponsoren):

  IRC europeans Cherbourg race
  Antwerpen Race Cowes Week
     

  ALGEMEEN:
  Van de deelnemende zeilers wordt een zeer geringe eigen bijdrage van €250 gevraagd. Het team beschikt over zeilpakken en zwemvesten plus team gear. De zeilers moeten zelf vervoer van en naar de verschillende havenplaatsen regelen. Uiteraard zal bijvoorbeeld een delivery naar Engeland zeilend gedaan worden, hetgeen dan weer de reiskosten zo goed als wegneemt.
  Van de zeilers wordt een actieve houding verwacht om het ROST zo snel mogelijk naar een nog hoger niveau te krijgen. Iedere zeiler zal zoals gebruikelijk bij offshore sailing teams een eigen aandachts- gebied op de boot krijgen. Vanaf 2018 zullen ook de zeilers een actieve rol spelen in het aantrekken en behouden van partners, sponsoren en fans!

  ROTTERDAM. MAKE IT HAPPEN.

  201711Afbeelding4

  201711sponsorbalk

 • Het Rotterdam Offshore Racing Team (ROST) pakte eind mei de line honours in de Vuurschepenrace 2017. Het was voor de meeste crewleden hun eerste offshore-wedstrijd. Gabriëla Ververs was daar één van.

  2017 VuurschepenraceIn de kuip van de Ker 46 ontstaat een felle discussie over welke type schoeisel de voorkeur krijgt voor de 140 mijl lange offshore van Scheveningen naar Harwich. De voorstanders van normale schoenen beroepen zich op het feit dat de thermometer zowat uit zijn voegen barst met waarden van ver boven de 30 graden. De meer ervaren zeezeilers opperen het gebruik van warme zeillaarzen. Offshore-zeilen in het vroege voorjaar betekent over het algemeen koude nachten. Al snel ontstaat er een vijandige verdeling binnen het team.

  Het is niet koud en de wind is matig. Een behaaglijk begin van de jaarlijkse Vuurschepenrace van Scheveningen naar Harwich. Samen met de North Sea Race dé langeafstandswedstrijd van het Nederlandse zeilcircuit. De meeste deelnemers gebruiken beide races als voorbereiding op de inshore North Sea Regatta maar voor de Ker 46 van het ROST is het tevens een training voor de Fastnet Race die in augustus van start gaat.

  Nog voor het passeren van het havenhoofd krijgen de meer ervaren rookies gelijk. Met een diepe zucht valt de boeg van de Ker in een golfdal. Liters buiswater kletteren over het voordek. Voordekker Tom krijgt de volle laag. Beteuterd kijkt hij naar zijn doorweekte zeilschoenen, die de komende achttien uur niet meer drogen. De zeillaarzen dragende crewleden kunnen een glimlach niet onderdrukken.

  “Waar is de kaasplank,” grapt schipper Gerd-Jan Poortman terwijl hij de boot om de laatste boei voor de Nederlandse kust stuurt. Teamlid Daan schiet uit de reling en zakt af naar binnen om de rosé koud te leggen. Door de kuip schalt een luid gelach. Gerd-Jan doelde op een van onze concurrent, en niet om een werkelijke kaasplank en rosé.

  2017 Vuurschepenrace 2Het waait stevig. Gerd-Jan heeft het hele team in de reling gejaagd. Eten doen we zittend in de reling. Om de beurt komen de zakken gevriesdroogd eten naar boven. Na het eten wordt het steeds stiller aan boord. Ogen draaien weg en de slapende Floris B kopt meerdere malen het draad van de reling. Gabriëla – a.k.a. het ‘tosti-ijzer’ – hangt in een enigszins vreemd vorm over de onderste relingdraad. Tegen twee uur ’s nachts houdt de wind het voor gezien. In shifts wordt de reling verruilt voor de zachte zeilzakken onderdeks.

  Moe maar voldaan zeilen we de volgende dag als eerste over de finish. Na het afspoelen en opruimen van de boot vertrekken we naar het pittoreske dorpje Ipswich. Bier schuimt uit de bekende pints. Met de line honours op zak bereiden we ons mentaal voor op de North Sea Race.

 • 2016 groepsfoto_ONK_unified_sailingNa maanden intensief oefenen, onder de bezielende leiding van Maaslid Anneke Wierenga was het afgelopen zondag zover. De 3 ALL ABOARD teams pakken goud en 2x brons tijdens het 3e ONK Unified Sailing 2016 op de Kralingse Plas waar 11 Unified wedstrijdteams uit Nederland en België een spannende strijd met elkaar aangingen. Dit allemaal onder toeziend oog van genietende ouders, leraren, Maasleden- en vele andere belangstellenden.
  “Dit geweldige resultaat hebben we alleen kunnen bereiken door de niet aflatende inzet van de vrijwilligers -en het gebruik van de zeilboten van De Maas. We zijn De Maas hier dan ook zeer dankbaar voor.” aldus Dirk Verhulst , leraar en begeleider van de groep van zeven gemotiveerde leerlingen van Accent PrO die twaalf ochtenden bij de Maas aan de Kralingse Plas intensief en fanatiek hebben geoefend.”

  ALL ABOARD is een project met leerlingen van Accent Praktijkonderwijs. Deze school voor Speciaal Onderwijs met ongeveer 200 leerlingen is gericht op leerlingen bij wie leren niet zo makkelijk gaat. Deze onderwijsorganisatie heeft drie vestigingen verspreid over Rotterdam en Capelle aan den IJssel.
  KRZV De Maas promoot en voert een actief beleid met bijzondere watersporters. Zo wordt er bij De Maas aan de locatie Kralingse Plas wekelijks door vrijwilligers van de Maas gezeild met leerlingen van Accent PrO en de Mytylschool te Rotterdam.

Ga naar boven