SocieteitAanDeMaas2

Zilver!

DHup Mariekeirect bij binnenkomst voel je dat het een mooie avond wordt. Terwijl in de Grote Zaal een cocktailparty ten einde loopt, vullen de andere ruimtes van het iconische sociëteitsgebouw aan de pittoreske Rotterdamse Veerdam zich met talloze leden van De Maas en de drie andere clubs en sociëteiten. Voor een glas en een bitterbal hoef je niet lang te wachten, er vormen zich talloze groepjes van elkaar enthousiast begroetende leden en niet-leden. De barmannen hebben het druk. Aan de overzijde van de Maas ligt de Amsterdam aangemeerd. Even ontstaat er rumoer als aandacht wordt gevraagd voor de live-stream uitzending van de damesfinale skiff bij de WK Roeien in de USA en jawel, het jonge Maas-lid Marieke Keijser pakt maar liefst de zilveren medaille. De toon is gezet, de avond moet nog beginnen maar kan nu al niet meer stuk.

Harde Wener
Harde wenerVan heinde en verre zijn zij gekomen, oceaanzeil- en oranjefans uit Muiden, Amsterdam, Den Haag en natuurlijk de wijde omgeving van Rotterdam. Rond 19.00 uur zetten zij zich aan de in smetteloos wit damast gedekte tafels. Er volgen warme welkomstwoorden door Maas-bestuurslid Berend Boogaerdt 't Hooft. Elegant gedrukte menu's tonen wat de pot schaft, terwijl een chique kaartje op het servet de tafelaar herinnert aan het eigenlijke doel, de introductie van de 4-sociëteiten evenementen rond de Volvo Ocean Race 2017-2018. Na een kom heerlijk romige bospaddestoelen-soep en mooi gestoofd vlees met rodekool is er de "Harde Wener" van banketbakker Carlier uit Kralingen mét logo van de Verenigde Zeil Sociëteit.

Terugblik op vooruitblik
Uit respect voor de eervolle prestaties met de Flyer besloot het organisatieteam om deze eerste lezing van een serie van vier in Rotterdam te houden. Flink later dan gepland vindt iedereen een plaatsje in de Grote Zaal. Organisator Albert de Heer heet iedereen nogmaals van harte welkom en kondigt de sprekers aan: Tom Touber en Maurice Paardenkooper. Niet de minsten, want al decennia lang zijn zij verbonden met het wel en wee van de zwaarste zeilrace ter wereld.

In een vlot tempo verhaalt Tom over de organisatorische obstakels bij een evenement van dergelijke omvang. De bedragen die worden genoemd zijn duizelingwekkend, de complexiteit van de voortschrijdende techniek is ontzagwekkend, doch uiteindelijk blijkt de menselijke factor doorslaggevend voor triomf of falen. Maurice weet als geen ander wat voor vlees er in de kuipen zit. Zijn presentatie van de deelnemende teams verraadt grote kennis over de persoonlijke sterkten van welhaast iedere deelnemer. Tom blijkt niet bang om ongezouten zijn mening te ventileren over de actuele perikelen rond het vertrek van de wedstrijdleiding. Eens temeer wordt duidelijk dat naast het zeilhart ook het zeilverstand moet kloppen.

Metamorfose
Echt spannend wordt het als de toekomst van de zeilsport aan bod komt. Kijkend naar de trends in technologie en voorkeur is duidelijk dat de tijd van een rustig zeiltochtje over het Sneekermeer voorbij is. De boten van de toekomst zullen steeds sneller gaan en dat stelt hoge eisen aan de lokale waterbestuurders. De Volvo Ocean Race is daarbij de stuwende kracht en ontwikkelt zich wellicht als een soort F1 van de toekomstige zeilsport. Op de vraag van een van de prominent aanwezige jeugdige zeilers in het publiek wat de beste voorbereiding is voor toekomstige deelname aan de Volvo Ocean Race of America's Cup was het antwoord: "Leer varen in snelle boten"....

Geen woorden maar daden
Terugkijkend op deze avond is er slechts lof voor de fantastische wijze waarop die tot stand kwam. Het nieuwe initiatief lijkt aan te slaan. Ruim 170 bezoekers van wie 1/3 deel afkomstig van de drie andere sociëteiten. De hoge opkomst heeft het organisatieteam, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de vier samenwerkende clubs en sociëteiten, gesterkt in de overtuiging om door te gaan op de ingeslagen weg. Het eerstvolgende evenement is een bijeenkomst bij de Koninklijke op Zondag, 26 november 2017.

Ga naar boven