25 Zeilers strijden om plek in selectie Team DutchSail voor Youth & Puig Women's America's Cup

Geplaatst op 14-09-2023  -  Categorie: Zeilen  -  Auteur: Picture: Job Vermeulen / America's Cup  -  Bron: DutchSail

definitieve selectie bekend op 26 september

Wie halen eind deze maand de definitieve selectie voor de DutchSail teams die mee gaan doen aan de America’s Cup bij de jeugd en de vrouwen? Coaches Pieter-Jan Postma en Annemieke Bes maken op dinsdag 26 september de twaalf atleten bekend die onder de vlag van DutchSail namens Nederland deel zullen nemen aan de Youth America’s Cup en Puig Women’s America’s Cup over een jaar.

Coach Pieter-Jan Postma: “Dankzij JAJO, onze partner van het eerste uur, zijn we al ruim vier maanden in training. De groep zeilers is inmiddels teruggebracht van 60 naar 25 en over twee weken maken we de definitieve twaalf zeilers bekend. Uiteindelijk zullen er tijdens het varen steeds maar vier zeilers tegelijkertijd in de boot zitten: twee stuurmannen/vrouwen en twee flight-controllers.”
 
Coach Annemieke Bes vult Postma aan: “Om echter te komen tot een zo sterk mogelijk team en ook eventuele blessures of andere onvoorziene omstandigheden op te kunnen vangen gaan we werken met een team van twaalf zeilers. Met deze twaalf willen we het komende jaar intensief toewerken naar beide events. De Youth America’s Cup van 19 september t/m 2 oktober 2024 en de Puig Women’s America’s Cup aansluitend van 3 t/m 17 oktober 2024.”

Voorlopige selectie DutchSail voor Youth en Women’s America’s Cup
Op dit moment maken er nog 25 zeilers kans op een plek bij de laatste twaalf. Onder hen drievoudig wereldkampioen in de 49er Bart Lambriex, tweevoudig 49erFX wereldkampioen Odile van Aanholt en drievoudig 49erFX wereldkampioen en Olympisch Bronzen medaillewinnares Annette Duetz. Maar ook winnares van de Ocean Race Sprint cup Arianne van de Loosdrecht.

Voorlopige selectie DutchSail in alfabetische volgorde op voornaam:

Aleksandr Moliakov
Annemiek Bekkering
Annette Duetz
Arianne van de Loosdrecht
Bart Kooijman Beuk
Bart Lambriex
Bas van der Gulik
Bjarne Bouwer
Eliott Savelon
Hidde Schraffordt
Ismene Usman
Jella-Rike Spijkervet
Laura van Veen
Mark Immenga
Maxime Jonker
Mirthe Akkerman
Odile van Aanholt
Paul Hameeteman
Rosalin Kuiper
Stijn Gast
Tijn van der Gulik
Wiebrand de Vos
Wijbren Taconis
Willem Wiersema
Willemijn Offerman

Postma: “Volgende week hebben we voor beide groepen nog twee intensieve testdagen op de simulator gepland staan. Waarbij wij niet alleen als technische staf de zeilers beoordelen, maar we ze ook vragen om elkaar te beoordelen. In de AC40’s, de boot waarin wordt gevaren, zie je elkaar niet. De communicatie en cohesie aan boord zijn daardoor superbelangrijk. Zowel links als rechts zitten twee zeilers achter elkaar en door het zeil in het midden van de boot zie je de zeilers aan de andere kant van de boot ook niet. Alles komt dus aan op mondelinge communicatie. Dezelfde taal spreken en duidelijkheid daarin is essentieel. Vandaar dat we de zeilers ook echt vragen om elkaar tijdens deze selectiedagen te beoordelen op hun prestaties. Uiteindelijk verzamelen wij als coaches al deze informatie en zullen we een keuze maken. Die we op de 26e bekend maken bij de officiële doop van de simulator voor genodigde en tegelijkertijd ook zullen publiceren.”

Simulator
Voor de trainingen heeft DutchSail de AC40 simulator aangeschaft. Deze speciaal door Emiratez Team New Zealand voor de America’s Cup ontwikkelde simulator staat inmiddels in Nederland en wordt door de zeilers al gebruikt.

“Doordat we er een halfjaar geleden direct bij waren hebben we één van de eerste simulators weten te bemachtigen. Hij staat sinds een kleine twee weken bij het Nationaal Topcentrum van het Watersportverbond, zodat de zeilers makkelijk toegang hebben en veel uren kunnen maken op de simulator. Deze simulator komt het dichtstbij het daadwerkelijk varen op de AC40’s en is in onze optiek de manier om zoveel mogelijk ervaring op te doen in hoe je deze foilende machines moet zeilen. Als DutchSail zijn we dan ook verheugd dat we de simulator, mede door de vroege ondersteuning van onze partner JAJO, hebben kunnen aanschaffen. De simulator gebruiken we niet alleen nu voor de selectieprocedure maar vormt ook echt het fundament van de trainingen richting volgend jaar.” Aldus Sander van der Borch – namens DutchSail operationeel verantwoordelijk voor beide campagnes.

Over DutchSail
Zowel de KNZ&RV als KR&ZV ‘de Maas’ kent een rijke historie in de zeilsport. Om internationaal met de top mee te kunnen blijven doen werken beide verenigingen rond (semi)professionele zeilcampagnes sinds 2019 nauw samen onder de naam van DutchSail. Door de samenwerking, waarbij alle uitvoerende zaken zijn ondergebracht bij DutchSail, kunnen dergelijke grote projecten keer op keer gerealiseerd worden. DutchSail vormt daarnaast niet alleen een platform voor zeilers en het bedrijfsleven maar ook voor de vele kennisinstellingen in ons land rond het thema innovatie in het water of de watersport