Maas Buiten Gaats 2019: Normandië

Geplaatst op 16-04-2020  -  Categorie: Naslag

Een kleine vloot van negen schepen trok er in 2019 op uit. Een aardig eind buiten de pieren van de Maas dit keer. Echt buitengaats want het werd de kust van Normandië. Aanbrenghaven was Dieppe met als eindbestemming Caen.

Het werd een zonovergoten week waarbij de zonnebrillen op moesten om niet verblind te worden door de witte krijtrotsen. Er trok een ware hittegolf over het vasteland van Europa. Sommigen van de deelnemers namen een week de tijd om in Dieppe aan te komen, anderen deden het in drie dagen. Er werden verschillende routes gekozen. Langs de kust van België en Frankrijk of de oversteek naar Dover en daarna vanaf Eastbourne of Brighton weer terug naar het vasteland.

Zowel het openings- als het slotdiner vond wederom op een unieke locatie plaats. Het kasteel van Miromesnil in Dieppe en de burcht van Willem de Veroveraar in Caen. We bezoeken de schilderachtige haventjes langs de Normandische kust, Dieppe, Saint-Valéry-en-Caux, Fécamp, Le Havre, Honfleur en Caen. En schilderachtig zijn ze, we wanen ons regelmatig in een impressionistisch landschap. In Saint-Valéry-en Caux vindt het running diner plaats waar de deelnemers gerechten voor elkaar koken en bij elkaar aan boord de maaltijd genieten. Maar niet voordat we een heerlijk banket van zeevruchten op de steiger genoten hebben.

Onze volgende bestemming heeft wederom met de inwendige mens te maken. In Fécamp bezoeken we het Paleis de Bénédictine. Hier wordt de D.O.M. Bénédictine geproduceerd. Niet alleen voor de opperste grootste god zoals het opschrift Deo optima et maximo doet vermoeden, ook dorstige zeezeilers weten er raad mee. We gaan hier aan de slag met cocktailmixers en bereiden een lekker frisse dorstlesser. In Le Havre bezoeken we onze vrienden van Societé des Regattes du Havre waar wij in hun sociéteit met prachtig uitzicht verwelkomd worden.

Hoogtepunt is voor velen onze volgende stop, de haven van Honfleur. Hier liggen we in le vieux bassin omsloten door de prachtige kleurrijke gevels van dit oude stadje. We eindigen in Caen maar niet zonder eerst het Middeleeuwse stripverhaal van de heldentocht van Willem de Veroveraar bezocht te hebben, het tapijt van Bayeux. Normandië is een prachtige bestemming, uitdagend vaarwater met een schilderachtige kustlijn.

Op naar MBG 2020 - De Schelde Tour!